Eseménynaptár
«2021. április»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Share

Az olvasó ad értelmet a versnek

 

Bagosi Andrea | Nagykároly.ro, 2019. január 19.

 

 
Könyvbemutatóval, koszorúzással, előadásokkal egybekötött megemlékezésre került sor szombat délelőtt Nagykárolyban.
A magyar kultúra napjának küszöbén kettős évfordulót ünneplő rendezvény első napja zajlott január 19-én, szombaton Nagykárolyban, melyet az éppen 100 éve elhunyt Ady Endre emlékének, munkásságának szenteltek.
 
Az irodalomkedvelő résztvevőket a kétnapos esemény főszervezője, Végh Balázs Béla köszöntötte, aki a nap első előadója is volt egyben. Közvetlen, érdekes információkat és történeteket felelevenítő előadásában Ady a nagykárolyi piarista gimnáziumban töltött diákéveiről számolt be a közönségnek, melyeket többek között a költő novelláiból ismerhetünk meg. Ady városunkban töltött évei nem voltak felhőtlenek, melyekhez hozzájárult a korai, imára szólító reggeli kelés, azonban itt talált rá az első szerelem is.
 
A délelőtt második előadója Kereskényi Sándor volt, aki Ady és Kaffka különleges kapcsolatát járta körbe. Szabad előadása során Adyt forradalomként, Kaffkát pedig lázadásként mutatta be. Az írónő vér-, faj- és eszmetestvére volt a költőnek, aki „epés, ironikus és gúnyos ember lévén csak talán egy másik korban lehetett volna méltó társa”.
 
 
A folytatásban Kovács Jenő polgármester mondott köszönetet a szervezőknek, hangsúlyozva, hogy nagyon fontosnak tartja a kulturális értékek kiemelését. Éppen ezért nagyon fontosak a hasonló rendezvények, melyeken reményei szerint egyre többen részt vesznek majd. Ezeket az elképzeléseket szolgálják a város új beruházásai is, egy videómozival, parkolóval ellátott könyvtár, a Somos szabadidőközpont, illetve a tervezett turisztikai térkép is.
 
A rendezvény második részében egy könyvbemutatóra is sor került, a résztvevők a „101 vers Nagykárolyról” című kötetet ismerhették meg. A kötetet a Kriterion kiadó igazgatója, H. Szabó Gyula mutatta be a közönségnek, melyből a jelen lévő szerzők fel is olvastak egy-egy verset.
 
 
Az esemény egy különleges mozzanataként Keresztesi Márta elevenített fel egy személyes történetet, melyben elmesélte, hogy munkája révén mintegy véletlenül ismerkedett meg Hark Ferenccel, akiről kiderült, hogy személyesen is ismerte Ady Endrét, tanára volt. Az úriembert ennek kapcsán egy előadásra is meghívta az iskolába, hogy a diákoknak részletesen is meséljen Adyról, így hozva közelebb hozzájuk a költőt.
 
Az esemény főhajtással, a Petőfi Sándor, Kaffka Margit, illetve Ady Endre szobrok megkoszorúzásával zárult.
 
Forrás: Nagykároly.ro
A felhasznált szöveg és képek a szerző és a nagykároly.ro tulajdonában vannak. A forrásoldalon képgaléria is elérhető az eseményről.

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.