Eseménynaptár
«2019. június»
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Share

Hármas könyvbemutató Budapesten

 

A Kriterion Könyvkiadó három új kötetének bemutatójára kerül sor 2018. október 4-én, csütörtökön délután 17:30-tól az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A bemutatott köteteket Elbe István, Lisztóczky László és Miskolczy Ambrus méltatja, beszélgetőtársaik Füzesi Magda, Gajda Péter és H. Szabó Gyula lesznek.

 

A három kötet három különböző világba kalauzolja el a hallgatókat. A Kincses Kolozsvár Egyesülettel közösen kiadott Kincses Kolozsvár Kalendáriuma 2018-2019 c. kötet egy interaktív kalendárium, ami augusztustól júliusig (a Kolozsvári Magyar Napokat véve kezdőpontként) ajánl színes információkat a kincses városról, történelmi, művészettörténeti, de gasztronómiai és sporttörténeti témakörökben is, sok másegyéb mellett. A Kalendárium igényes kivitelezésű, egész évben haszonnal és élvezettel forgatható kötet, kicsiknek és nagyoknak, kolozsváriaknak és Kolozsvár iránt érdeklődőknek egyaránt élményt nyújt.

Füzesi Magda frissen megjelent kötete, az Ima mindenkor a líra világába kalauzolja el az olvasót. Mint Egyed Emese irodalomtörténész a kötet előszavában jellemzi, Füzesi Magda „Erdély magyar és kisebbségi létérzéseinek bár halk szavú, de nagyon is dokumentáris, elementáris erejű feltárója, dalba vagy elégiába rejtője (...), örülni tudó, de a nagy veszteségek halálos riadalmait is átélt és leltározni képes szerző”. A kötet négy évtized lírai munkásságának megrostált, válogatott gyűjteménye.

A harmadik bemutatásra kerülő könyv a méltatlanul keveset emlegetett Auguste de Gerando erdélyi krónikája, melyet először - két kötetben - 1845-1850-ben adtak ki Párizsban. Az eredetileg francia nyelven íródott kötet egyfajta útinaplóként is értelmezhető, de annál sokkal több - nem csak Erdély tájait, de népeinek sajátosságait is értő szemmel fedezi fel és óvatos kézzel boncolgatja a fiatal szerző, akinek bár alig harminc évnyi életidő adatott, mégis korának egyik legkiválóbb jelleme volt. Erdéllyel és Magyarországgal foglalkozó munkái nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy országunk ne egy ismeretlen fehér folt legyen az 1800-as évek Európájának térképén. A kötetet a beszélgetésen is részt vevő Gajda Péter fordította és gondozta.

A hármas könyvbemutató után a bemutatott könyvek kedvezményesen megvásárolhatók.

 

//tcs

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.