Eseménynaptár
«2018. augusztus»
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Share

Tóth Károly Antal – Tóth Ilona: Egy szamizdat az életünkben

Ez a könyv arról szól, hogy miképpen jött létre magyar nyelven Nagyváradon, vagyis a mai Románia nyugati határszélén az ország egyetlen földalatti folyóirata  - orosz eredetű megnevezéssel: szamizdat -, hogyan működött annak a szerkesztősége, a lap milyen technikákkal készült, mily módon jutott nyomára és leplezte le a román titkosszolgálat, valamint - és nem utolsósorban - miként befolyásolta mindez egész családunk életét.

Mindaz, ami a szamizdat készítése és leleplezése idején velünk történt, és amit közben megéltünk, mindenekelőtt a feleségemmel, Tóth Ilonával és a velem készített interjúkból valamint az e témában született önálló írásainkból ismerhető meg. Mindeközben néhány társunk egyéniségéről is gazdagodhatnak az olvasó ismeretei.

A kötet igen fontos írása a magnófelvétel alapján - a teljes hitelesség érdekében - szó szerint lejegyzett budapesti beszélgetés az Ellenpontokról (1986), amelyben nem sokkal az események után négyen (vagyis a szamizdatunk szerkesztőségének tagjai) igyekeztünk visszapergetni az eseményeket. Ennek a jelentősége akkor világlik ki jobban, ha az ottani megállapításokat egybevetjük azokkal a szóbeszédekkel és téves kijelentésekkel, amelyek mindmáig szinte meghamisítani törekednek az Ellenpontokkal kapcsolatos valós eseményeket.

Támogató:


 

Támogató:

 

 

     JÓ REGGELT, ERDÉLY!
     JÓ REGGELT, SZÉKELYFÖLD!
    
Kriterion-könyvekért játszhatnak 
     a Marosvásárhelyi Rádió hallgatói


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.