Eseménynaptár
«2018. július»
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Share

Feledés–lélek–viszatérés

Kuncz Aladár életműsorozatának második kötete novellákat, karcolatokat, tárcaelbeszéléseket tartalmaz. Továbbá az egyetlenegy drámáját, mely Csokonai Vitéz Mihály haláláról szól. Ezek a művek a szerző – Kuncz – sokrétűségéről tanúskodnak, ellentmondanak annak a közhelynek, miszerint „egykönyvíró” lett volna.

A Történelmi pillanat, valamint a Megváltó fordulat fejezetek irodalomkritikai cikkeit, tanulmányait foglalják magukba. Érdekfeszítő az a riportsorozat, amelyet utolsó franciaországi útján készített; rajongással ír Grenoble-ról, az alpesi fővárosról, ahol mindenki nyelvmester, összehasonlítva mindezt egy általa elképzelt erdélyi álomképpel. Ez az utópia az otthon és külföld közti párhuzam révén a lemondás, ragaszkodás ambivalens érzéseire vonatkoztatható. Egy álombanjáró följegyzései című fejezet a novellákat tartalmazza. Miben keresendő ezen írások esszenciája? A merengés, visszatérés, reménykeresés, vágy és vágyódás – néhány jelző, amelyek a fordulatokkal teli történetek ismérvei – s mindezek együtt teszik élménnyé a műveket az olvasó számára.

A címadó novella egy régi szerelem történetét mutatja be, melyet a narrátornak egy erdész mesél, akinek „bölcsője az erdő”, hiszen titokzatosság, rejtély és békesség veszi körül, amit a természet sugall számára. Lelke is ebben a misztikus ősiséget jelképező térben talál otthonra. Ez a nyugodt közeg az, ahol egymagában, elzárkózva a külvilágtól éli meg mindennapjait. Házának bemutatása aprólékos, a tárgyak, fényképek – nőkről, családtagokról –, amelyek körülveszik, mögöttes tartalmakat hordoznak, ilyen az ablak előtt álló márványdarab is. Egy szobrászé volt, aki halálos ágyán élete legszebb alkotásának minősítette. Mitől válik különlegessé ez a megnemalkotott alkotás, amelyben mégis benne van minden csoda? Lehetséges, hogy a keresés és megtalálás folyamatában nyilvánul meg, de a megtalálás az olvasó feladata.

A kötetben megjelent szövegek egy-egy sajátos érzést írnak le, ami minden embert másként érint, a publicisztikai szövegek a századelő aktuális problémáira világítanak rá Kuncz szemszögéből. Rendkívüli olvasmány irodalomtörténeti, kritikai, s nem utolsósorban szépirodalmi vonatkozásban.

Erdős Katalin

Forrás: Helikon

Támogató:


 

Támogató:

 

 

     JÓ REGGELT, ERDÉLY!
     JÓ REGGELT, SZÉKELYFÖLD!
    
Kriterion-könyvekért játszhatnak 
     a Marosvásárhelyi Rádió hallgatói


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.