Eseménynaptár
«2021. április»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Share

Feledés–lélek–visszatérés

Kuncz Aladár életműsorozatának második kötete novellákat, karcolatokat, tárcaelbeszéléseket tartalmaz. Továbbá az egyetlenegy drámáját, mely Csokonai Vitéz Mihály haláláról szól. Ezek a művek a szerző – Kuncz – sokrétűségéről tanúskodnak, ellentmondanak annak a közhelynek, miszerint „egykönyvíró” lett volna.

A Történelmi pillanat, valamint a Megváltó fordulat fejezetek irodalomkritikai cikkeit, tanulmányait foglalják magukba. Érdekfeszítő az a riportsorozat, amelyet utolsó franciaországi útján készített; rajongással ír Grenoble-ról, az alpesi fővárosról, ahol mindenki nyelvmester, összehasonlítva mindezt egy általa elképzelt erdélyi álomképpel. Ez az utópia az otthon és külföld közti párhuzam révén a lemondás, ragaszkodás ambivalens érzéseire vonatkoztatható. Egy álombanjáró följegyzései című fejezet a novellákat tartalmazza. Miben keresendő ezen írások esszenciája? A merengés, visszatérés, reménykeresés, vágy és vágyódás – néhány jelző, amelyek a fordulatokkal teli történetek ismérvei – s mindezek együtt teszik élménnyé a műveket az olvasó számára.

A címadó novella egy régi szerelem történetét mutatja be, melyet a narrátornak egy erdész mesél, akinek „bölcsője az erdő”, hiszen titokzatosság, rejtély és békesség veszi körül, amit a természet sugall számára. Lelke is ebben a misztikus ősiséget jelképező térben talál otthonra. Ez a nyugodt közeg az, ahol egymagában, elzárkózva a külvilágtól éli meg mindennapjait. Házának bemutatása aprólékos, a tárgyak, fényképek – nőkről, családtagokról –, amelyek körülveszik, mögöttes tartalmakat hordoznak, ilyen az ablak előtt álló márványdarab is. Egy szobrászé volt, aki halálos ágyán élete legszebb alkotásának minősítette. Mitől válik különlegessé ez a megnemalkotott alkotás, amelyben mégis benne van minden csoda? Lehetséges, hogy a keresés és megtalálás folyamatában nyilvánul meg, de a megtalálás az olvasó feladata.

A kötetben megjelent szövegek egy-egy sajátos érzést írnak le, ami minden embert másként érint, a publicisztikai szövegek a századelő aktuális problémáira világítanak rá Kuncz szemszögéből. Rendkívüli olvasmány irodalomtörténeti, kritikai, s nem utolsósorban szépirodalmi vonatkozásban.

Erdős Katalin

Forrás: Helikon

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.