Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Kuncz Aladár-emlékműsor Székelyudvarhelyen

Négy helyszínre szervezett emlékműsort idén a Helikon–Kemény János Alapítvány és a Kriterion Könyvkiadó Kuncz Aladár író halálának 85. évfordulója alkalmából.

A Helikoni esték sorozat egyik állomása a székelyudvarhelyi városi könyvtár olvasóterme volt pénteken.

A Kriterion Könyvkiadó a teljes Kuncz-életművet egy nyolc kötetre tervezett életműsorozatban, az Országos Széchényi Könyvtárral közös kiadásban jelenteti meg, az eseményen ennek a munkának a részleteiről is szó esett, továbbá a legismertebb, azaz A fekete kolostor újrakiadásáról, az általa feléledt noirmoutier-i francia−magyar kapcsolatról, valamint a harmadik kötetről, melyben eddig kiadatlan szövegek is elérhetők lesznek a nagyközönség számára.

Szabó Károly köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót H. Szabó Gyulának, a Helikon−Kemény János Alapítvány elnökének, aki bemutatta munkatársait, Jeney Éva irodalomtörténészt és Filep Tamás Gusztáv kutatót, eszmetörténészt, akikkel az új sorozat kiadásán dolgoznak. Érdekességképp azt is megtudhattuk, hogy Kuncz maga is járt Székelyudvarhelyen, felkereste Tompa Lászlót, „valószínűleg nyugatos kapcsolatai miatt” − fogalmazott H. Szabó.

Ezt követően egy filmvetítés által bepillantást nyerhettünk A fekete kolostor helyszíneibe, Noirmoutier várába, az új kiadás keletkezéstörténetébe. Egy Noirmoutier-i Baráti Körről is tudomást szerezhettünk, amely Jeney segítségével kiállítást szervezett a várba és emlékhelyet állított Kuncznak. Terítékre került a műfajiság kérdése is, hogy vajon dokumentumregényről vagy fikcióról van-e szó. Ezzel kapcsolatban Jeney Éva, a kötet szerkesztője elmondta, szerinte mindkettő egyszerre, és rámutatott azokra a pontokra, melyek ténylegesen visszakövethetők, megtörténtek, létező helyszínek, szereplők, illetve azokra, amelyek inkább valamit szimbolizálnak, nem a maguk tárgyszerűségében bírnak jelentéssel.

Dávid Anna Júlia

Forrás: Székelyhon

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.