Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Kuncz Aladár, az irodalmi gentleman

Csütörtök délután a Szigligeti Stúdió fehér termében egy különleges kerekasztal-beszélgetésre és könyvbemutatóra került sor a Holnap Után Fesztivál keretében. Az esemény főszereplője a gyermekkorát részben Nagyváradon töltő, aradi születésű Kuncz Aladár (1885–1931) volt, akinek gazdag, de mostanáig kiadásaiban csonka és hiányos életművét egy szerencsés és elhivatott irodalomtörténész-csapat a Kriterion Könyvkiadóval szövetségben, teljes terjedelmében, új és szép köntösben jelenteti meg.

A nyolc kötetre tervezett sorozatról és annak már megjelent első két kötetéről – a francia fogság éveiről szóló, az összes ehhez kapcsolódó fotográfiával és grafikával kiegészített Fekete kolostorról és az Egy márványdarabról – annak ötletgazdája, Boka László irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) tudományos igazgatója, a sorozat szerkesztője beszélgetett az összeállításban szerepet vállalt Jeney Éva irodalomtörténésszel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kar Irodalomtudományi Intézetének főmunkatársával (aki az író fogságának helyszíneire is ellátogatott), Filep Tamás Gusztáv sorozatszerkesztő eszmetörténésszel, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének munkatársával és H. Szabó Gyulával, a Kriterion Könyvkiadó vezetőjével.

Az irodalmi délutánon Egy íróról, irodalomszervezőről és literary gentlemanről címmel a kutatások során előkerült legújabb anyagokról, számos, az író életéhez köthető érdekességről és az új sorozat kiadásának körülményeiről esett szó. A két világháború közötti kolozsvári és erdélyi magyar irodalmi élet szerveződésének kulcsembereként a sokáig egykönyves írónak tartott Kuncz Aladár négy darab novellája, publicisztikai írásai, tárcái és egy színdarabja olvasható a sorozatban másodikként elkészült kötetben. A sorozat harmadik kötete, amely hamarosan nyomdába kerül, a Felleg a város felett című trilógiának kéziratban, az OSZK-ban megtalált harmadik részét is magában foglalja majd. A további kötetekben doktori dolgozata (mely szintén az OSZK-ban található kiadatlanul), levelezései és a róla szóló esszék és egyéb írások szerepelnek majd.

Kuncz Aladárnak köszönhetően ismeri az irodalomkedvelő olvasótábor Noirmoutier és Ile d’Yeu települések neveit, Franciaországban pedig fő művét, a Fekete kolostort az első világháború (a korabeli forrásokban koncentrációs táboroknak nevezett) internálótáborainak kutatói történelmi dokumentumként kezelik.

Szamos Mariann

Reggeli Újság

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.