Eseménynaptár
«2019. július»
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Share

Megjelent

Széman Emese Rózsa (szerk.): 101 vers a Szilágyságról

A Kriterion Könyvkiadó a Báthory István Alapítvány különböző könyves rendezvényeire – mint az évente megtartott Adventi (Karácsonyi) Könyvvásár, a Báthory István Könyvtár Napja – többször is hozott olyan könyveket, amelyben egy-egy jól behatárolt földrajzi területről szóló írások vannak. Így jutottak el hozzánk a Nagyváradról, az Európáról, a Szatmárról, a Csíksomlyóról stb. szóló 101 verset kínáló kötetek. Kolozsvárról, Sóvidékről, vagy a szerelemről a válogató 111 verset gyűjtött egybe, csakúgy, mint az erdélyi költőnők alkotásaiból létrehozott kötetbe. 

Irigykedve hallgattam a könyvek válogatóit, hogy milyen búvárkodások eredményeképpen hozták össze a kötetet, amely így a földrajzi helyek népszerűsítője, reklámozója, mai szóhasználattal élve nagykövete lett a nyomtatott betűk kedvelőinek világában. 

Az egyik ilyen alkalom után vetődött fel bennem, hogy milyen jó volna, ha valami ilyesmink nekünk is lenne, itt a Szilágyságban. Ha már a városok, vagy híres települések mellett nagyobb vagy kisebb régiók, mint Európa, Székelyföld vagy Sóvidék bemutatására is sor került, talán akad valaki, aki elvégezné ezt a munkát, és kutatások után egybeszerkesztené a 101 vers a Szilágyságról című kötetet, mely erről a kicsiny, de irodalmi emlékekben, kedves hagyományokban gazdag területről szólna.

És íme, most az álom megvalósult. Igaz, ehhez adva volt egy irodalommal, elsősorban versmondással foglalkozó, hasonló területeken mozgó családtag, aki egy kis unszolásra elvállalta a kutatást és a válogatást. És milyen érdekességeket hozott! Mert nyilvánvalóan mindenki tudott Adyról, Kölcseyről, Petri Mórról, esetleg P. Szatmári Károlyról, és nem sorolom tovább az ismert neveket, majd megnézik a tartalomjegyzékben. De vajon hányan tudtuk, hogy Kányádi Sándor, Thaly Kálmán, Mécs László, vagy még Áprily Lajos is írt a hepehupás tájról! És ezek után következnek az igazi csemegék, olyan elfeledett költők, mint Csáti Demeter, L. Ady Mariska, Somlyói Eller Gizella vagy akár Gruzda Ferenc nagyfalusi parasztlegény – és még sokan mások. 

A kortársakról, az egészen új, vagy eddig papírszalvétán megbújó versről meg majd hadd szerezzenek tudomást a könyv olvasása közben.

Nagy eredménynek tartom e könyvet és örülök neki. Remélem, hogy sokan kézbe veszik, lapozzák, olvassák, így ismerkedve a Szilágyság irodalmi arculatával, elfeledett vagy elhallgatott költőivel, a jelenkort bemutató verseivel. Nem titok, hogy olykor bizony jó adag humorérzékre is szüksége lehet az olvasónak a 19. sz. végi, 20. sz. eleji szövegeket olvasgatva, de ezek a szövegek talán csak most láthatnak napvilágot kötetben – s nem egy bizony sok adalékkal szolgálhat tájegységünk regekincséhez, kultúrtörténetéhez.

Tudom, hogy a válogatás nem teljes, de legalább egypár szemelvényt kapunk a Szilágyságról szóló versekből. És talán lesz valaki, aki másképpen szeretné bemutatni a Szilágyságot, szerkesztve egy másféle szempontok alapján rendezett bővebb válogatást. De most ennek a kötetnek örüljünk, elolvasása után ajánljuk másoknak is, mert ajándéknak is szép ez a megvalósult álom.

Széman Péter

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.