Eseménynaptár
«2021. április»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Share

Johannis érdemrenddel tüntette ki a Kriterion Könyvkiadót

A román elnöki hivatalban szervezett ünnepségen tüntette ki csütörtökön Klaus Johannis államfő a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával a Kriterion Könyvkiadót, amely az idén ünnepelte alapításának 45 éves évfordulóját.

A romániai kisebbségek nyelvén főként a rendszerváltozás előtt könyveket kiadó Kriteriont a bukaresti Masca Színházzal és a Kolozsvári Román Operával együtt tüntette ki az elnök.

Az elnöki hivatal által közzétett dokumentum szerint Johannis beszédében kifejtette, hogy a három intézmény tevékenységével jelentős mértékben gyarapította a román és az egyetemes kultúrát, a kitüntetés ezt hivatott elismerni. Elmondta, hogy a kulturális közpolitikák és stratégiák továbbra is az állam hatáskörébe tarzoznak, de a kultúra már régóta nem csak állami intézmények terméke, ami természetesnek számít.

„A kitüntetés átadása alkalmából szervezett ünnepség egy védőbeszéd akar lenni a magán- és az állami szféra közötti hatékonyabb kommunikáció és együttműködés mellett" – mondta Johannis. Az elnök arról biztosította a kultúra területén dolgozókat, hogy támogatja egy nemzeti projekt kidolgozását, amelynek alapját a kulturális alkotás értékesítése és fejlesztése képezze.

A Kriterion kitüntetését H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója vette át, az ünnepségen jelen volt Domokos Péter, a Kriterion első igazgatójának, Domokos Gézának a nagyobbik fia is.

Johannis július 1-jén írta alá a kiadó kitüntetéséről szóló elnöki rendeletet. E szerint az elnök a Kriterionnak a kisebbségek nyelvének és kultúrájának ápolásában játszott meghatározó szerepét ismerte el. Emellett a kiadó előmozdította a kisebbségi és a román kultúra kölcsönhatását, és sikerült elfogadtatnia a párbeszédet, egymás értékeinek kölcsönös elismerését a jó együttélés feltételeként.

A kiadó a Domokos Géza alapító főszerkesztő emlékét ápoló sepsiszentgyörgyi egyesület felterjesztésére kapta meg az állami kitüntetést. A 2007-ben elhunyt Domokos Géza húsz éven keresztül, 1990-ig vezette a romániai magyarság és a többi romániai nemzeti kisebbség egyik legfontosabb szellemi műhelyévé vált kiadót, amely 1987 könyvet magyarul, 623-at németül, 206-ot szerbül, 154-et ukránul, 151-et románul, 53-at jiddisül, 27-et szlovákul jelentetett meg.

A ma Kolozsváron működő és H. Szabó Gyula által vezetett Kriterion kizárólag magyar nyelvű kiadó.

Forrás: Krónika

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.