Eseménynaptár
«2021. április»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Share

A mi magyar adásunk

A mi magyar adásunk című könyv bemutatójára a Dr. Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány szervezésében került sor 2015. január 24-én 14 órakor.

Szép számú érdeklődő volt, igaz kevés fiatallal, fotóimról is hiányoznak…

A MI MAGYAR ADÁSUNK korszakalkotó könyv, az 1969 és 1985 közötti bukaresti magyar tévéadás születéséről is szól – azzal a csellel lehetett a Ceauşescu-diktatúrában engedélyt szerezni, akkoriban a magyarországi tévé hétfőn nem sugározott adást, akkor Bodor Pál élete legnagyszerűbb ötletével állt elő (azért már lehet tisztelni, nem kell szeretni), hogyha a román tévének lenne magyar adása, akkor az Erdélyben fogható lehetne hétfői napokon…! Az elvtársak először azt hitték, hogy románok lesznek a tévések, aztán egy kis magyar népdallal eleget tesznek a magyar vágyaknak.  Magyarok nélkül nem ment!

Kulisszatitkot, korabeli életérzést tudhattunk meg a könyv szerkesztőjének – H. Szabó Gyula, Kriterion Kiadó Kolozsvár, 2014 – előadásából.

Lelkesen meséltek az asztalnál: Simonffy Katalin, Tomcsányi Mária és Tömöry Péter tévések – Józsa Erika Ausztráliában él. Tapasztalatból is tudom, mert akkor jómagam is Erdélyben éltem, Szamosújváron, hogy sikerült nekik, minden nagypolitikai elnyomás ellenére, műsoraikkal az 1,7 milliós erdélyi és partiumi magyarság öntudatát erősíteni (népzene, rockzene, költészet, színielőadások stb.) megtartani, éltetni! Kiderült, hogy a bukaresti stúdió kilencedik emeletén lévő magyarokat a román kollégák is tisztelték „nyugatias mentalitásukért, tisztaságukért”, ahol tudták, segítették őket, például egy lelkes román tévés Neamţ megyéből szállított fel csángókat, hogy adásba kerülhessenek.

 A hetvenes években Illyés Gyula mondotta, hogy az erdélyiek kultúrpolitikát csinálnak!

Az est folyamán 3-4 perces filmeket is felvillantottak a márványterem kivetítőjén! Sánta angyalok utcája (1972) Bálint Tibor Zokogó majom c. regényének színpadi változatába nyerhettünk bepillantást. Annak idején kis részletekben láthattuk. A kispolgári létből, a puszta létezésből is ki lehetett figurázni a diktatúrát, szürke hétköznapok taposómalmában reményt kellett sugallni s egy jó nagyot kacagni! A Don Carlos a marosvásárhelyi színház előadásából készült tévéjátékot nézni; az erdélyi magyar költők és írók bemutatását követni, kezdve Farkas Árpáddal; Józsa Erika gyönyörű énekei saját gitárkísérletével szívünk-lelkünk melengette… Ennek is vége szakadt 1985-ben: a román diktatúra áramkorlátozásra való hivatkozással beszüntette a magyar tévéadást, ugyanakkor az összes magyar rádióadás sugárzását!   

Jó volt együtt lenni ezen az esős téli estén a Magyar Rádió Márványtermében, „az emlékezés hét hóvirágát nézni az előadók asztalán”, jó volt hallani, okulni, érezni az erdélyi ember túlélési ösztönét, népi bölcsességét! Nyelvi erejének, kultúrájának báját, továbbélését, továbbvitelét!

Finom volt a padlizsános szendvics és a többi finomság. Murfatlar borral mindent le lehetett öblíteni. Aztán az élet megy tovább!

JUHOS-KISS JÁNOS

Forrás: Juhos-Kiss János honlapja

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.