Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Markovits Rodionra emlékeztek a zsinagógában

Születésének 130. évfordulóján bemutatták Markovits Rodion egyik írásának kétnyelvű változatát is.

Markovits Rodion a Szibériai garnizon és Az aranyvonat című világháborús regényei révén már a húszas évek végén nemzetközi elismertségre tett szert. A szatmári, zsidó származású, avasi tematikájú magyar prózaíró hármas etnokulturális kötődéséről tartottak konferenciát csütörtök délután a szatmárnémeti zsinagógában az EMKE, a Szatmár Megyei Tanács és a Hagyományőrző Központ, valamint a Kriterion Könyvkiadó szervezésében.

A megemlékezés eseményei már délelőtt Kisgércén, az író szülőfalujában megkezdődtek. A szülői házra helyezett emléktábla megkoszorúzása után a helyi polgármesteri hivatalban emlékeztek meg Markovits Rodionról, román, magyar és zsidó nyelven. Délután a zsinagógában került sor mintegy 70 résztvevő jelenlétében a Reb Áncsli története és más avasi széphistóriák című kétnyelvű elbeszéléskötet bemutatására, amelyet Felician Pop, az események főszervezője fordított és Jakabffy Tamás szerkesztett.

Szabó Gyula kiadói igazgató a szerző irodalomtörténeti jelentőségét méltatta. Dr. George Achim bécsi profeszor az alkotói képszerkesztés román párhuzamaira hívta fel a figyelmet. Kereskényi Sándor irodalomtörténész Markovitsnak az Erdélyi Helikon és a Korunk című folyóiratok közötti eszmei őrlődését mutatta be. László Róbert, a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója, tanulmányában az avantgárd és a naturalista mozzanatok összekapcsolódásairól beszélt. Végül Muzsnay Árpád hívta fel a figyelmet arra, hogy az író életművének és recepciójának számos, jelenünket is érintő tanulsága van.

Forrás: Szatmár.ro

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.