Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Emlékezés Markovits Rodionra

Markovits Rodion-megemlékezésre került sor tegnap az EMKE, a Szatmári Zsidó Hitközség, a kisgércei önkormányzat, valamint a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ szervezésében.

A Markovits Rodion-megemlékezés 11 órakor az író kisgércei szülőházánál vette kezdetét. Ioan Ciuta, Kisgérce község polgármestere, Décsei Nicolae, a Szatmári Zsidó Hitközség elnöke, Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) vezetőségi tagja, Felician Pop, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Felician Pop elmondta, hogy az általa vezetett intézmény sokat tesz azért, hogy emlékhelyeket állítson, és megőrizze a köztudatban azok emlékét, akik életpályájuk során maradandót hagytak maguk után. Markovits Rodion ezek közé tartozik. Egy nagyon érdekes egyénisége ő az irodalomnak, zsidó származású volt, és magyarul írt az avasi és ugocsai románokról. Markovits Rodion apja a kisgércei rabbi volt, akinek nevéhez sok anekdota fűződik. Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke most nem vett részt a rendezvényen, így nem lehetett számon kérni tőle az elmúlt évben tett ígéreteit, amelyekből nem valósult meg semmi. Az elmúlt évben Ştef kifejtette, hogy a Markovits Rodion-megemlékezés azért tartozik a kiemelt rendezvények közé, mert egy olyan személyről van szó, aki a multikulturalitás jelképe, ezért a Megyei Tanács Kisgérce Község Polgármesteri Hivatalával és Helyi Tanácsával közösen fontosnak tartja, hogy felújítsák és emlékházzá alakítsák át Markovits Rodion szülőházát, a benne lakó családnak lakást vásároljanak, az emlékház pedig a Szatmár Megyei Múzeum felügyelete alá kerüljön. Ştef nevében most Felician Pop tett ígéretet, hogy a kisgércei Markovics Rodion-emlékmúzeum elkészül és a térség kulturális központjává válik.

Irodalmi tanácskozás

Délelőtt a kisgércei polgármesteri hivatalban, délután öt órától pedig Szatmárnémetiben, a Várdomb utcai zsinagógában tartottak irodalmi tanácskozást és bemutatták a most megjelent Reb Áncsli és más avasi zsidókról szóló széphistóriák című könyvet, melyben Markovits Rodion írásai olvashatók eredetiben, azaz magyar nyelven, illetve román nyelven is, Felician Pop fordításában. Az előadásokból megismerhettük Markovits Rodion életútját, írói munkásságát, és ízelítőt kaptunk irodalmi hagyatékából is. Markovits Rodion nemcsak szépíró volt, hanem közíró is, írásai hiteles kordokumentumok. Írásaiból megismerhetjük a korabeli avasi és ugocsai falut, a térség kulturális életét a XX. század elején, és arról is képet kaphatunk, milyen módon ábrázolja a zsidó identitást Markovits Rodion a műveiben.

ELEK GYÖRGY

Forrás: Szatmári Friss Újság

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.