Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Emlékezés a Szibériai garnizon írójára

Százharminc éve született a világ csaknem minden jelentősebb nyelvére lefordított Szibériai garnizon szerzője. Markovits Rodion egy kis avasi faluban, Kisgércén látta meg a napvilágot 1884. július 15-én, és Szatmárnémetiben, Kolozsváron és Budapesten, majd többévi szibériai fogság után szülőföldjén teljesedett ki pályája. Jogot tanult, amiből le is doktorált, mégis az írás, elsősorban az újságírás mellett kötelezte el magát. A szatmári Szamosban és az Erdélyi Helikonban közölt cikkei, novellái hamar felkeltették az olvasók figyelmét. Számos regényt is írt, de nevét mindenekelőtt az első világháborús fogolyként a messzi Szibériában töltött évek naplószerű krónikája tette halhatatlanná.
Szülőföldje ilyen vagy olyan okból sokáig távolságtartóan viszonyult emlékéhez (még az is gondot okozott, hogy egy tiszta román lakosságú faluban lehet-e magyar felirata is a szülőházat jelölő márványtáblának?), ám az elmúlt években annál nagyobb figyelem övezi. Az elmúlt esztendő augusztusában például halála 65. évfordulója alkalmából (román, magyar és izraeli vendégek, köztük ismert irodalmárok részvételével) olyan nagyszabású emlékünnepséget rendeztek Kisgércén és Szatmárnémetiben, ami már méltó volt Markovits Rodion hírnevéhez.
A mostani születésnapi megemlékezés sem lesz kisebb. A csütörtöki kisgércei szülőházi koszorúzás után bemutatják azt a – Kriterion Könyvkiadó gondozásában napvilágot látott – román–magyar nyelvű kötetet, amely az írónak az avasi zsidókról szóló novelláit tartalmazza. A ritkaságszámba menő könyv bemutatóján jelen lesz Szabó Gyula, a Kriterion igazgatója is. Délután Markovits iskolavárosa, Szatmárnémeti fogadja a vendégeket. A Várdomb utcai zsinagógában még nagyobb közönség előtt ismertetik a kétnyelvű kötetet, s vitát tartanak vele kapcsolatban. A programot Fátyol Rudolf hegedűművész Consonantia kamarazenekarának műsora színezi, elsősorban zsidó zeneművek előadásával. Ugyancsak zsidó dalokat ad elő Gheorghe Negrea énekes is.

SIKE LAJOS

Forrás: Új Magyar Szó

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.