Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Idén is megemlékeznek Markovits Rodionról Szatmár megyében

Markovits Rodion születésének 130. évfordulójára emlékeznek 2014. július 17-én, csütörtökön Kisgércén és Szatmárnémetiben.

Tavaly augusztusban, a Szibériai garnizon szerzője halálának 65. évfordulója alkalmából megtartott és széles körű pozitív visszhangot kiváltott emlékezetsorozat alkalmával vetődött fel, hogy hiánypótlóan szükség lenne az író avasi vonatkozású elbeszélései kötetének: a Reb Áncsli és más avasi zsidókról szóló széphistóriáknak a román nyelvű kiadására. A fordítást Felician Pop szatmári költő és műfordító készítette el, a kötet kétnyelvű kiadását pedig a Kriterion Könyvkiadó vállalta.
A születésnapra megjelent magyar és román  nyelvű, ízléses  kötet bemutatására július 17-én, csütörtökön a déli órákban  (11.30- tól), a szülőház megkoszorúzását követően Kisgércén kerül sor H. Szabó Gyulának, a  Kriterion Könyvkiadó igazgatójának, valamint Jakabffy Tamás kötetszerkesztőnek a  jelenlétében.
Délután 17 órától Markovits Rodion iskolavárosa, Szatmárnémeti régi zsinagógája várja az érdeklődőket. A kétnyelvű novelláskötet ismertetése mellett itt Markovits Rodion hármas szemlélete címmel a műfordító, a könyvkiadó képviselője, valamint George Achim és Dénes Gabriella irodalomtörténészek méltatják Markovits Rodion írói munkásságát, majd azt követően  dr. Fátyol Rudolf hegedűművész vezetésével  a Consonantia trió örvendezteti meg a jelenlevőket a zsidó zenei világ gyöngyszemeivel.
A Markovits Rodion emléke előtti főhajtást George Negrea énekes zsidó folkdalokból összeállított műsora zárja.
Az idei Markovits Rodion-megemlékezést  a Szatmár Megyei Tanács messzemenő támogatásával a  Hagyományos Kultúrát Támogató Szatmár Megyei Központ, a Szatmári Zsidó Hitközség, Kisgérce Polgármesteri Hivatala, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, valamint a Szatmár Megyei Könyvtár szervezi.                                 

Muzsnay Árpád

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.