Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Széllyes Sándor emlékezete

A székely sors és magatartás hiteles megtestesítőjének, a székely lélek és gondolkodásmód szenvedélyes megjelenítőjének, a székely humor és népdal utánozhatatlan előadójának állít emléket Székely Szabó Zoltán legújabb könyve, amelyet kedden este mutattak be Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.

A Szerencsés jó estét kívánok e háznak című kötetet és annak főszereplőjét elsőként méltató H. Szabó Gyula, a kolozsvári Kriterion Könyvkiadó igazgatójának véleménye szerint Széllyes Sándornak pályafutása során nagyon fontos szerep jutott, hiszen olyan együttesnek volt a meghatározó egyénisége, amely fennállásának évtizedei alatt többször megfordult Erdély magyarok által is lakott településein, így közösségformáló erővé vált.

Egy előadóművész addig él, amíg emlékeznek rá, azonban Széllyes Sándorra nagyon sokan és sokféleképpen gondolnak vissza, ezeket a csokorba kötve, személyiségét megpróbálták a nyomtatott betű erejével is halhatatlanná tenni. Munkássága azért is kiemelkedő jelentőségű, mert az utolsó nemzedékhez tartozott, amely még beleszületett az élő népdal és általában a népművészet világába, ezért később is hitelesen tudta közvetíteni ennek értékeit.

Nem csupán sikeres előadóművész, hanem kitűnő hanggal rendelkező népdalénekes is volt, ezért Tóth Erzsébettel az oldalán ebben a minőségében is nagy közönségsikerben volt része. Ehhez kellemes hangjukon kívül a repertoár kiválasztásában megmutatkozó jó ízlésük is hozzájárult, ugyanis csak tisztán csengő népdalokat énekeltek.

Az est további részében Székely Szabó Zoltántól többek között megtudhattuk, hogy Széllyes Sándor nem különcködésből írta a családból egyedüliként két „l” betűvel a nevét, hanem a mikházi román jegyző tévedése nyomán, aki a keresztlevelét így állította ki. Édesapja népes családból származott, 16-an voltak testvérek, Sándornak is 3 fiú- és egy lánytestvér jutott. Csodálatosan énekelő édesapjuk tehetségét minden gyermek örökölte, ennek nyomán öccséből színész vált, unokaöccse pedig szintén ezt a pályát választotta. Mindezek ellenére, természetimádatából kifolyólag ő erdészmérnök szeretett volna lenni, azonban szüleinek kulákként való megbélyegzése, valamint hiányos románnyelv-tudása ebben megakadályozta. Tragédiaként élte meg ezt a tényt, ezért az egykori Székely Népi Együttes tagjaként elért hatalmas színpadi sikerei ellenére egész életében boldogtalan ember maradt. A természethez és szülőföldjéhez való ragaszkodása egész életét végigkísérte, s bár az utazás szabadsága mesterségénél fogva s az együttes hírnevének köszönhetően a kommunizmusban is megadatott neki, mindig szülőfalujába tért haza megpihenni.

A vele készült interjúkat, családtagjaival és barátaival róla folytatott beszélgetéseket tartalmazó, CD-melléklettel is ellátott kötet tulajdonképpen az egykor közkedvelt előadóművész eddig ismert hagyatékának feldolgozása, amelynek jobb megismeréséhez Fekete Zsolt színművész felolvasásai is hozzájárultak.

Bedő Zoltán

Forrás: Székely Hírmondó

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.