Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Élete rólunk is szól

Kedden a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében, csütörtökön az Incze László Céhtörténeti Múzeumban mutatták be Nóvé Béla magyarországi író, történész Hivatása: kisebbségmentő. Pásint Ödön pályaképe című könyvét.

Sepsiszentgyörgyön valójában kettős könyvbemutatót tartottak, Székely-Szabó Zoltán Egy nemzedék három felvonásban című interjúkötetéről Bogdán László író és a szerző beszélgetett. E párbeszédből kiderült, hogy a könyv egy erdélyi színésznemzedék sorsának alakulását követi a kezdetektől napjainkig. A rendezvényen a Kriterion Könyvkiadó újdonságaival is megismerkedhetett a közönség, a művekről H. Szabó Gyula igazgató beszélt.

Kézdivásárhelyen ugyancsak H. Szabó Gyula mutatta be Nóvé Bélát és könyvét. Az érdekfeszítő életrajzi és történelmi tények mellett kiderült, kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi szálak is szövődnek a történetbe.

– Bonyolult a történelmi tényekről időkorlátoknak kitéve beszélni – mondta Nóvé Béla kutató –, hiszen a közelmúltból kiinduló, életrajzi rekonstrukció céljával gyűjtött dokumentumok annyira szerteágaznak, hogy napokig lehetne ezekről mesélni. A történész egy személyiség életútját kutatva több más életútra is fényt derít, és nyomozás közben újabb feladatokkal találkozik, rádöbbenve, hogy egy élet sem elég arra, hogy a közelmúlt eseményeit felgöngyölítse, hiszen élnek még szemtanúk, felbukkannak a semmiből hagyatékok, ezért minden kutatás valójában befejezetlennek tekinthető.

Így járt a szerző Pásint Ödönnel, akinek egy Angliában élő, korábban nyomaveszett unokája jelentkezett egy nagy rakás családi dokumentummal az életéről szóló kötet megjelenése után. Ezek között olyan iratok rejtőztek, amelyek a magyar történelemírás szempontjából is jelentőséggel bírnak.

A könyv a méltatlanul elfeledett Pásint Ödön okmányok és visszaemlékezések alapján újrarajzolt életútját tárja az olvasó elé. Unitárius lelkészi családban született 1900-ban, Torockószentgyörgyön. Középiskoláit Nagyenyeden végezte, de a trianoni döntés következtében tanári oklevelet már Magyarországon szerzett, majd francia ösztöndíjjal két évet Párizsban és Strasbourgban tanult. Hazatérve a Budapesti Hírlapnál újságíró, innen a miniszterelnökség sajtóosztályára kerül, végül Bethlen István miniszterelnök személyi titkára lesz. Munkáját szakértelemmel és odaadással végzi, így nem véletlen, hogy a következő három miniszterelnök alatt is ebben a tisztségben marad.

Darányi Kálmán kormányfő áthelyeztette a miniszterelnökséghez tartozó kisebbségi ügyosztályhoz, Észak-Erdély visszatérésekor az ide bevonuló magyar hadsereg tanács­adója. Közismert fasisztaellenes magatartása miatt az 1944-es hatalomátvétel után Szálasi azonnal nyugdíjazza. A háború után a budapesti hivatalok újraszervezésének és a főváros újjáépítésének irányítója, a kormány visszatérése után pedig miniszteri osztályfőnök. Egészségi okokra hivatkozva 1948-ban nyugdíjba vonul, de a kommunista hatalomátvétel után mégis a titkosrendőrség igazságtalan és jogtalan zaklatásainak van kitéve. A durva és önérzetét sértő bánásmód elől egy idő után a halálba menekül.

A háromszéki kapcsolatokról kell tudni, hogy a felesége Kézdivásárhelyről menekült el, és Pásint 1927-ben eljött leánykérőbe a céhes városban maradt szülőkhöz. Ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön élt féltestvére, Albert Álmos korábbi polgármester és szenátor édesanyja, dr. Albert Pásint Éva.

Forrás: Székely Hírmondó

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.