Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

„Nem hiszek az ihletben...”

Talán egyetlen könyvbemutatón sem gyűltek össze annyian Nagykárolyban, mint Fischer Botond Alsógolgota című első verseskötetének bemutatóján, amelyet a Károlyi-kastély 3-as számú kiállítótermében rendeztek meg.

A jeles eseményt Bogdan Georgescu, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetője nyitotta meg. Beszédében üdvözölte a jelenlévőket, majd átadta a szót H. Szabó Gyulának, a Kriterion Könyvkiadó igazgatójának, aki röviden méltatta a kiadó gondozásában novemberben megjelent kötetet. Fischer Botond ezt követően prezentálta a népes közönségnek Végh Balázst, illetőleg Varga Sándort, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti titkárát, valamint színművészét. A kötetet a művészeti titkár mutatta be, míg a színművész verseket olvasott fel az eseményen.

Végh Balázs elmondta, már régóta ismeri Fischer Botondot, ám azt hitte, hogy csak prózaírással foglalkozik, ugyanakkor meglepődve vette tudomásul, hogy a költő versei kiemelkedő hozzáértésről, szellemi inspirációról tesznek tanúbizonyságot. A költő viszont tudomására hozta, hogy hiedelme nem áll távol a valóságtól, hiszen eddig is írt prózát, ezentúl pedig – ahogyan a kötet bemutatkozó szövegében is kihangsúlyozza – a prózaírás felé fog visszafordulni.

A kötetről vélekedve Végh Balázs megjegyezte, hogy az Alsógolgota tulajdonképpen egy olyan ember énkereséséről szól, aki szellemi úton próbál kilépni a szürke hétköznapokból. Fischer Botondot istenes költőként definiálta, akinél erősen érződik a sváb öntudat, amely szorosan összefügg a vallásossággal. A költő azonban elmondta, hogy nem érzi magát vallásosnak, annak ellenére, hogy szigorú katolikus neveltetésben részesült. Ellenben a dogmák, a vallásos elméletek erős kötelékkel fűzik a valláshoz.
 

Kihangsúlyozta, hogy a Bibliát irodalmi alkotásként tekinti, és az Énekek éneke egy csodálatos, ha nem a legjobb vers, amely valaha íródott. Az irodalmi titkár megjegyezte, hogy az Alsógolgota nem egy vidám kötet, azonban minden vers utolsó soraiban olyan szavakat fedezhetünk fel, amelybe lehet kapaszkodni. Továbbá azt is elmondta, hogy Fischer Botond versei a realizmus talaján mozognak, konkrétak és érthetőek.

Végh Balázs ezt követően alkotási módszeréről is kérdezte a költőt, aki elmondta, hogy számára szigorú, tudatos, önfegyelmezett munka a versírás, nem hisz az ihletben. „Az alkotás számomra munka, utólag szoktam csiszolgatni a verseimen, ám van egy pillanat, amikor befejezetté kell nyilvánítanom, hiszen másképp soha sem lesz kész." A könyvbemutató végén a jelenlévők megvásárolhatták Fischer Botond köteteit, amelyeket a költő dedikált.
 

Forrás: Nagykároly.ro

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.