Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Király Lászlót köszöntötték a konzulátuson

 Könyvbemutatóval egybekötött ünnepség keretében köszöntötte hetvenedik születésnapján Király László költőt, műfordítót a kolozsvári magyar főkonzulátus, a Kriterion Könyvkiadó, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Helikon irodalmi folyóirat és a Székelyföld kulturális folyóirat.

A konzulátus udvari nagytermében péntek este tartott rendezvényen Kántor Lajos irodalomtörténész beszélgetett a szerzővel, aki elárulta: nagyon jónak tartja a kortárs erdélyi magyar költészetet, véleménye szerint a közlési lehetőségek tárháza korántsem veszélyezteti a minőséget. – Annak idején, öreg róka szerkesztőként attól féltettem a költészetet, hogy a hirtelen jött, határtalan szabadság meg fog ártani neki, és hosszú ideig elhúzódik az az időszak, amikor még nem válik el az érték a nem értéktől, súlyosabb lesz a kavarodás. De nem így történt, nagyon világosan és szépen lehet látni, hogy egyáltalán nem keveredett össze az érték a nem értékkel, ma sincs több jelentéktelen, de közölt irodalom, mint régen. Arányaiban most sem állunk rosszul – hangsúlyozta Király László.

Az egybegyűlteket Magdó János főkonzul köszöntötte elsőként, utalva arra, hogy közel ötven év termését foglalja magába a Kriterionnál idén megjelent Nap hold kék mezőben című kiadvány, Király László pályájának különböző korszakaiból tartalmaz verseket, az 1967-es Vadásztánctól el egészen a 2008-as A nyitott könyv című művéig. H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója kifejtette: a Kriterion munkatársai mellett Árkossy István grafikus- és festőművész is nagy figyelemmel követte a kötet készülését, mindannyian igyekeztek méltó módon tisztelegni Király László munkássága és személyisége előtt.

– Irgalmatlanul nehéz feladatot jelentett számomra az összeállítása, nem is vállalkoztam volna rá, ha akad valaki, aki válogat a verseimből – mondta a szerző, hozzáfűzve: felesége, Katona Éva segítette a munkáját. A könyv és a költő hetvenedik születésnapja apropóján az indulás éveiről, valamint a folytatásról is szó esett az est folyamán, Kántor Lajos megjegyezte: Király László egész életművét jellemzi, hogy tudatosan készült erre a pályára, első kötetei is arról tanúskodnak, hogy már korán elkötelezte magát az irodalomnak. Ami viszont a könyvek megjelentetését illeti, korántsem volt zökkenőmentes a hetvenes-nyolcvanas évek időszaka: amint azt Király László kifejtette, „az ember tisztában volt azzal, hogy jobb nem húzni az időt, ha pénteken megjelenhet a verseskötete, nem biztos, hogy ugyanaz hétfőn is napvilágot láthat”. Ilyen tekintetben nem volt túl sok választási lehetőség, időnként meglepő követelményeknek kellett eleget tenniük a szerzőknek. – Volt egy olyan feltétel akkoriban, hogy egy verseskötetnek legalább 1400 sort, azaz két ívet kell tartalmaznia, úgyhogy nem is annyira a versek minősége számított. Ha pedig megvolt másfél ívnyi jó vers, a kiadó addig csépelte az embert, míg kihegedült annyi verssort, hogy meg tudja jelentetni a kötetet – magyarázta. Másik kérdés a cenzorok hozzáállása: mint mondta, az ember időnként nem tudta megállapítani, hogy tényleg nem vették észre, mire megy ki a szerző játéka – mert ha így volt, akkor nagyon ostobák voltak –, vagy észrevették, de hagyták, arra gondolva, hogy a szerző egyszer majd hálás lesz nekik az összekacsintásért.

Az emlékezés, sztorizgatás után Lövétei Lázár László, a Székelyföld főszerkesztője és munkatársa, Fekete Vince főszerkesztő-helyettes, valamint Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője és László Noémi, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke köszöntötte Király Lászlót.

FERENCZ ZSOLT

Forrás: Szabadság

 

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.