Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Erkölcsi kötelességének érezte feltárni a hagyatékot

Donáth László hagyatékát unokája és jogutódja, az 1955. május 30-án született, Marosvásárhelyen élő Nagy Donáth Katalin kezdte el feltárni, aki erkölcsi kötelességének érezte ezt megtenni. Egy budapesti filmstúdió megfilmesítette a Szegény bolondokat, egy szegedi kiadó közölt a novelláiból, de a legnagyobb eredmény akkor született, amikor a H. Szabó Gyula, a Kriterion Könyvkiadó igazgatója segítséget nyújtott az író hagyatékának a föltárásához.

2013. június 19-én, a Felsővárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében a 130 éve született lelkész-íróra emlékeztek. Bemutatásra került Donáth László A pap tehene című novellagyűjteménye, amellyel a Kriterion Könyvkiadó a 3. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet is köszöntötte. A házigazda szerepében Kántor Attila lelkész köszöntötte az érdeklődőket. A szerzőről a könyvet előszavazó és a szöveget gondozó Bölöni Domokos beszélt. Közreműködött Nagy Donáth Katalin, az író unokája és H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója.  Fellépett a Cantuale énekegyüttes.


Az író éles szemmel látja társadalma hibáit

Bölöni Domokos a következőképpen ír a könyv előszavában: „A százharminc éve született Donáth László novelláiból készült ez a válogatás. Arra törekedtünk, hogy az írói palettának minél több árnyalata megmutatkozzék, hogy a Sóvidék, főként pedig a Felső-Nyárád mente világából ihletődő vidám vagy szomorkás történetek váltakozva kövessék egymást. Az író éles szemmel látja társadalma hibáit, az elszegényedett falvak nyomorúságát, mégsem a lázadók vagy forradalmárok cselekedeteitől hangos a tájék – egy lelkész mégsem mehet szembe a tízparancsolattal... Ezért aztán a történet vége nem mindig olyan, amilyennek az eleje alapján gondolnánk.” (…)
„Ami megemeli mégis a szöveget, az a nyelvezete. Dús képi beszéd, a szerző több tájegység népét ösmeri, gonddal eprészi a találó kifejezéseket, az érettebbjét kosárba rakja, megjegyzi a telibe találó hasonlatokat, mondásokat, és alkalomadtán bőven él velük, visszaszolgáltatva őket hőseinek.
Találunk vérbő feleselő novellát és moralizáló célzatú, a szeretetet, a megbocsátást hirdető esetet, a férfi-nő viszony ma sem ismeretlen ellentétének békés feloldását.”


Szerencsés találkozása az unoka munkájának és a kiadó szándékának

„Adósságtörlesztés is ez a kötet. Szerencsés találkozása az unoka állhatatos munkájának és a kiadói szakember, irodalmunk alapos ismerője és tudója szorgos szándékának; a Kriterion igazgatója, H. Szabó Gyula – úgy is mint Benedek Elek dédunokája, Szentimrei Jenő költő, író unokája – tiszteletre méltó kötelességének tartja ugyanis, hogy a Kányádi Sándortól mintegy tizenegyedik parancsolatunkként megfogalmazott »Be kell hordani, hajtani mindent. A tájszavakat is. Semmi nem maradhat kinn. Semmi sem fölösleges« jegyében visszaszolgáltassa a harmadik évezred magyarul olvasó nemzedékeinek ezeket a valós meséket – a későn érkezett utas kései, de talán ma is élvezhető történeteit – a megszépülő örökkévalóságból” – zárja a novelláskötet előszavát Bölöni Domokos.

Forrás: Központ

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.