Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Kincses Kalendárium: rend a rendezetlenségben

A tavalyi Kincses Kolozsvár kalendáriumának jó fogadtatására való tekintettel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Kriterion Könyvkiadó közös munkája nyomán idén is megjelent a könyv alakú naptár, amely kolozsváriaknak és Kolozsvárra látogatóknak egyaránt tartalmas olvasnivalót kínál. – A hiánypótló kiadvány első kiadását az a bírálat érte, hogy túl tömény a tartalma, ezért az idei kiadványt próbáltuk kicsit fellazítani, hogy még inkább kalendáriumos legyen – mondta el az Ünnepi Könyvhét keretében megszervezett szombati könyvbemutatón H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója.

– Hűek maradtunk rovatainkhoz és visszaköszönnek azok az elképzelések is, amelyekkel tavaly útjára indítottuk a kalendáriumot. Természetesen hangsúlyos eltérések is vannak a kiadványban: míg a tavaly az unitárius vallásra összpontosítottunk, idén a katolikus egyházat vettük górcső alá, pontosabban a Kolozs-Dobokai Főesperesi Kerületet – beszélt az újdonságokról az igazgató, aki kiemelte még a kolozsvári Státus-házakról szóló, a néprajzi jellegű, kalotaszegi tájegységeket ismertető rovatokat is.
Szabó Lilla, az EMNT Kolozs megyei ügyvezető elnöke megköszönte a szerkesztők és mindazok munkáját, akik valamilyen módon hozzájárultak a kiadvány megjelenéséhez, amelynek különlegessége a kétnyelvű, műemlékjegyzékkel is ellátott Kolozs megyei térkép.
 
Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke megjegyezte: bár egy kalendáriumnak illene januárban megjelenni, a kincses kalendáriumé, tavalyhoz hasonlóan, idén is megkésett. – Elsősorban anyagi okai vannak a késésnek, de a szerkesztői munka is csúszott – beszélt a nehézségekről Gergely Balázs, és ígéretet tett arra, hogy a 2014-es kiadvány húsvétra elkészül majd. Hangsúlyozta: a kalendárium nem pártkiadvány, olyannyira nem, hogy az ideiben más párt képviselőit is próbálták bevonni a tartalom összeállításába. – Szintén újdonságnak számít az irodalomrovat, amely 12 költő, a kincses kalendárium számára íródott versét tartalmazza Kolozsvár tereiről és utcáiról. A költemények az Erdélyi Magyar Írók Ligája közbenjárásának köszönhetők – jegyezte meg.
 
Szántai János író-kritikus az idei kalendárium humorfelelőse volt. – A kalendárium nem azért 12 osztatú, mert 12 hónap van egy évben, hanem mert ad egy ritmust azoknak, akik kézbe veszik. Napjainkban az információ úgy áramlik, hogy szinte kakofóniának tekinthetjük, és egy kalendárium kiváló arra, hogy valamiféle rendet teremtsen ebben az entrópiában – mondta Szántai.
Killyéni András sporttörténész a kötet anyagát sportvonatkozásokkal egészítette ki. Elmondta: a sportélet jelenére és múltjára egyaránt hangsúlyt fektettek: a kolozsvári sportélet jelenének olyan neves személyiségeit kutatta fel, akik kapcsolódnak a múlthoz, de a jelentősebb évfordulókat sem hagyták figyelmen kívül a tartalom összeállításánál.
 
Ilyés Szilárd, az EMNP kolozsvári szervezetének alelnöke foglalkozott a kiadvány naptár részével. Elmondta: kicsit felforgatták a tavalyi rendszert, és az ökumené jegyében a világi naptárat vették alapul, kiegészítve azt egyházi vonatkozásokkal és az idén újdonságnak számító névfejtővel. Megjegyezte: a népi jóslás rovatot terjedelmesebbre tervezték, de időhiány miatt ezt nem sikerült megvalósítani. Az alelnök külön köszönetet mondott a kolozs-dobokai egyházmegyének a rendelkezésükre bocsátott egyházi tartalom miatt, amelyre válaszolva Fodor György piarista konfráter kifejtette: a kiadvány valóságos társadalmi keresztmetszetet nyújt az olvasónak, ugyanakkor bátorítás és előretekintés jellemzi.

A kötet egyelőre ezer példányban jelent meg, de a kezdeményezők bíznak abban, hogy tavalyhoz hasonlóan különböző támogatásokból sikerül újranyomni további igénylések esetén.

DÉZSI ILDIKÓ

Forrás: Szabadság

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.