Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Nóvé Béla könyvét mutatták be az unitárius tanácsteremben

Pásint Ödönt mint kisebbségmentőt mutatta be tanulmánykötetében Nóvé Béla történész, aki a könyvbemutatón beszélt többek közt arról, hogy milyen erdélyi kötődései voltak Pásintnak, mit tett a kisebbségi helyzetbe jutott magyarokért, hogy próbálta menteni mindazt, amit még lehetett.

Pásint Ödön ellenezte a kitelepítést, a lakosságcserét, de nagy hangsúlyt fektetett a szórványgondozásra, erre hívta fel a korabeli kormányok figyelmét. Életének 50 éves korában vetett véget, de előbb olyan iratokat, dokumentumokat semmisített meg, amely a mai történész számára igen fontosak lennének – mondta Spielmann Mihály történész a könyv ismertetésén.
Pásint több szállal kötődött Maros-vásárhelyhez. 1940-ben egy gazdasági tanácskozásra érkezik, majd 1944 augusz-tusában, mint a magyar Miniszterelnökség Erdélyi Külön Szolgálatának vezetője részt vett a Hangya szövetkezetek tanácskozásán, amelyet szintén Marosvásárhelyen tartottak. Augusztus 20-án indult el Budapestről, és három nap múlva megtörtént a román átállás. Pásint megpróbált mindent és mindenkit menteni, de semmiképpen sem a lakosság kitelepítésével.
A kolozsvári színháznak, miközben a várost körbevették már az oroszok, valamint az erdélyi történelmi egyházaknak még kiutalt egy jelentősebb kormánytámogatást.
Az a tény, hogy öngyilkosságot követett el Pásint Ödön, a kötet szerzője szerint nem a meghasonlásnak a jele, hanem a végsőkig kitartó magatartásé. „Azért kellett öngyilkosnak lennie, mert nem akarta elárulni társait” – mondta Nóvé Béla, elkeseredett, de mégis erkölcsi tettnek nevezve az utolsó cselekedetet.
A kötet a Kriterion gondozásában jelent meg.

Forrás: Marosvásárhelyi Hírhatár

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.