Eseménynaptár
«2020. október»
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Share

Pásint-monográfia: erkölcsi példakép született

Néhány nappal ezelőtt az újságolvasók betekintést nyerhettek egy újonnan „felfedezett” erdélyi, Pásint Ödön igen érdekes élettörténetének részleteibe (Jakabffy Tamás: Egy majdnem elfelejtett erdélyi: Pásint Ödön, Szabadság, 2013. február 20.). Nóvé Béla budapesti történész frissen megjelent Hivatása: kisebbségmentő. Pásint Ödön pályaképe című könyvét csütörtök délután mutatták be a kolozsvári főkonzulátus rendezvénytermében. A 20. század nagy világégéseit magában foglaló életút a szerző megfogalmazása szerint „nemzedéki sorsfoglalat, nem csak egy életrajz”.

A rendezvényen köszöntőt mondott Magdó János főkonzul, a szerzőt és új kötetét bemutatta Hunyadi Attila történész, jelen volt továbbá a Kriterion Könyvkiadó igazgatója, H. Szabó Gyula és a monográfia szerkesztője, Jakabffy Tamás. A monográfiaíró bemutatása és a könyvismertetés párbeszéd formáját öltötte, olyan érdekes életrajzi párhuzamokra is rávilágítva, amelyek a szerző és választott hősének mintegy rokonlelkűségét sugallták.

Nóvé Béla az 1980-as évek Magyarországának azon ellenzéki demokrata csoportjait erősítette, ahonnan jelentős számban kerültek ki az erdélyi magyarságért felelősséget vállaló, „egzisztenciális humanizmusnak” vagy „filantróp mozgalomnak” nevezett segélyakciók fiataljai. A szegedi központú mozgalom százegynéhány diákja és értelmiségi fiatalja hazai és nyugati civil szervezetek/egyházak segítségével rendszeresen látogatta Erdélyt, a legkülönbözőbb értéktárgyakat és tiltott magyar irodalmat hozva magukkal. Amikor Romániában kezdtek elapadni a színvonalas művelődés- vagy irodalomtörténeti munkák, Magyarországon a könyvkiadás éppen virágkorát élte. A korábban Homoród Bálint írói álnéven publikáló szerző egy kisebbségtörténeti szamizdat folyóirat társalapítója is volt, a néhai Homoród Bálint matematikatanárral együtt. A folyóirat 2001-ben a Teleki László Alapítvány gondozásában jelent meg, és a Transindex honlapján azóta bárki számára elérhető (http://www.adatbank.ro/cedula.php?kod=892). Az akkori anyaország részvétlen és tudatlan légkörében ez a társadalmi mozgósítás egyfajta alternatívát teremtett a hivatalos politikai állásfoglalással szemben – nyomatékosította a szerző.

A Hunyadi Attila által elsősorban politikai életrajznak nevezett Pásint-monográfia forrásközlésekben is bővelkedik, több mint egyharmadát téve ki a teljes szövegkorpusznak. A torockószentgyörgyi születésű Pásint Ödön életpályáját az erdélyi magyarság kulturális, jogi és egzisztenciális helyzetének restaurációs törekvései kísérték végig. Az éppen szárnyait bontogató fiatal Pásint a magyar nyelvű oktatás beszüntetése következtében 1920-ban Magyarországra menekült. Már az 1920-as évektől a Miniszterelnökség sajtóosztályán tevékenykedett, majd 1940-ben a második Teleki-kormány az erdélyi kormánybiztos főtanácsosának nevezte ki, később az 1947-es párizsi békeszerződés előkészítésében vállalt jelentős szerepet, de a tulajdonképpeni revíziós politika egyik kulcsemberének is tekinthető. Végül a hamis tanúskodásba hajszoló AVH-s fenyegetések és zaklatások elől menekülve, 1950-ben önkezével vetett véget életének.

A szerkesztő Jakabffy Tamás felvetésére a szerzőtől azt is megtudhattuk, hogy Pásint Ödön „kisebbségmentése” nem merült ki a (főleg szórvány)magyarság, a bukovinai székelyek vagy moldvai csángók segítésében, hanem a zsidók elhurcolásának és a svábok kényszerű kitelepítésének megakadályozásában is részt vett, és a szlovák–magyar lakosságcsere lebonyolításában is jelentős szerepet vállalt.

Hunyadi Attila újabb párhuzamot beemelve a beszélgetésbe, a Pásint-életrajz megvilágításában arra kérdezett rá, hogy a Makkai–Reményik-féle nem lehet vitában a szerző milyen különbséget lát a Budapestre repatriálók és az Erdélyben maradt „tizenegyek” között. Legfőbb különbségnek az itthon maradottak körében jelen lévő erős transzszilvanizmust nevezte meg, amivel szemben a repatriáltak sokkal inkább az irrendenta magyar célok zászlóvivői lettek.

A könyvújdonságot a Kriterion igazgatója is lelkesen üdvözölte, további munkára buzdítva a kutatókat a szövevény kibogozásában, hangsúlyozva, égetően szükséges, hogy a mai tudatlan nemzedék minél többet megtudjon ezekről a dolgokról.

GYŐRY TAMÁS

Forrás: Szabadság

Horváth László felvételei

Támogató:


 

Támogató:

 

 


 

 

Copyright © 2012. Kriterion Könyvkiadó. Minden jog fenntartva. Powered by www.voidart.ro. Designed by Matei László.